zwanenrondje houten door Henk Koffijberg Zwanenwerkgroep Flevoland

Zwanenrondje Houten

Op 17 april heb ik met Yvonne een ‘zwanenrondje’ Houten gedaan…

We hebben in en rond de stad zo’n 30 kilometer gefietst om alle broedende en territoriale knobbelzwanen te bekijken.

Ik doe dat in Almere vanuit de Zwanenwerkgroep Flevoland al ruim 10 jaar.

Elk jaar inventariseren we waar de broedparen zitten (ongeveer 40), hoeveel eieren ze leggen en hoeveel jongen er uiteindelijk uitkomen. Aan het eind van de zomer worden zoveel mogelijk jongen geringd, zodat we ze hun verdere leven kunnen volgen. Dat gaat om zo’n 100 jonge zwanen per jaar.
Ook helpen we vaak de dierenambulance met het vangen van gewonde of zieke zwanen. Die worden vervolgens naar het Vogelhospitaal in Naarden gebracht en na herstel weer door de Zwanenwerkgroep losgelaten.

Maar goed, Houten, toch wel een andere omgeving dan Almere. Almere is één grote nieuwbouwwijk met zeer veel vijvers en grachten, waar de zwanen goed gebruik van maken. De dichtheid van broedparen is dan ook hoog, maar er zijn ook nog veel plekken open.
In Houten had ik eigenlijk wel verwacht dat er meer broedende knobbelzwanen zouden zitten. Er is nog plek zat.
Wat me verder opviel is dat veel broedvogels in Houten blijkbaar afkomstig zijn van voormalige zwanendrifters: ze hebben een tattoeage op de snavel en de vleugels zijn geleewiekt.
Leewieken is voor een zwaan eigenlijk funest, van één vleugel worden de grote slagpennen uitgetrokken, of de buitenste helft van de vleugel wordt afgehakt. Daardoor kunnen ze nooit meer vliegen en dat kan voor problemen zorgen. In Houten zitten ook zwanen die niet geleewiekt zijn. Als die een buurpaar tegenkomen die niet geleewiekt zijn verliezen ze waarschijnlijk het gevecht om het territorium, omdat ze niet sterk genoeg zijn.

Als alles meezit kunnen we dit najaar alle jonge zwanen in Houten gaan ringen. Elke zwaan krijgt dan als het ware zijn eigen “Burgerservicenummer”, zodat we hun levensloop kunnen volgen.
Dat werkt in Almere uitstekend en wordt vaak door de Dierenambulance gebruikt om zwanen die uit het Vogelasiel komen op hun vertrouwde stek los te laten.

Het was een hele leuke dag.

Henk Koffijberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *