hiep hiep hoere

Vandaag 16 mei zouden de jongen van nest één uit moeten komen,

dit is precies 36 dagen nadat het laatste ei was gelegd.

Het mannetje was de laatste dagen vaak dichtbij het nest. Vanmorgen kon ik alleen maar waarnemen dat ze haar vleugels verder gespreid had dan anders.

Het zou dus goed kunnen dat er jongen onder zaten, maar helaas heb ik niets kunnen zien of horen.

’s Middags om 14.30 uur ben ik weer gaan kijken en toen kon ik de jongen wel horen onder de vleugels van de moeder. Gelukkig ging ze na een tijdje even iets omhoog, zodat ik kon ze kon zien en kon tellen. Op dat moment had ze 4 jongen en nog 4 eieren. Ik ben meerdere keren terug geweest naar het nest. Om 19.30 uur stond moeder weer even op en zag ik 5 jongen en 3 eieren. Helaas was het inmiddels donker en kon ik niet veel meer zien en ben dus maar naar binnen gegaan.

Wat nu ook belangrijk is, is dat de regen minder wordt en de temperatuur iets omhoog gaat, want als gevolg van de lange regen en kou is het goed mogelijk dat er meer jongen kunnen sterven door onderkoeling.

Op 17 mei was ik om half negen weer bij het nest en zag na een tijdje dat ze inmiddels zeven jongen had. Na een paar uur zag ik dat het laatste ei bezig was met uitkomen, ik zag een scheur in het ei en soms zag ik het kleine snaveltje iets door het ei heen. Helaas heb ik het niet helemaal kunnen zien maar om 13 uur ging moeder weer even staan en ja hoor ook het laatste ei was uit gekomen!!! Het zijn 8 prachtige witte jonge zwaantjes en op dit moment ziet alles er goed uit. Moeder is erg moe want de jonge zwaantjes gunnen haar nu totaal geen rust. Als ze heel even rustig zijn zie je moeder snel een hazenslaapje doen, maar daarna wordt ze weer wakker gemaakt door haar jongen die dan onrustig onder haar vleugers heen en weer bewegen en aan haar veren zitten te trekken. Ze willen dan even onder de vleugels uit om wat frisse lucht te pakken en daarna willen ze snel weer onder de veren!!!! De jonge zwaantjes zijn 19 mei voor het eerst gaan zwemmen met moeder. Als er een jonge zwaantje moe is mag het dan nog op moeders rug meezwemmen. Nu hopen dat ze de eerste twee weken goed door komen, want dat zijn de gevaarlijkste weken voor de jonge zwaantjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *