Het begint spannend te worden

Het begint spannend te worden, binnen enkele dagen worden de eerste kuikentjes verwacht

Nog even volhouden en dan zullen de eerste eieren uitkomen:

Nest één, het vrouwtje is nog steeds druk aan het broeden en loopt zichtbaar op haar eind, terwijl het mannetje steeds vaker bij het nest is. Het zal dus niet lang meer duren voor hier de eerste jongen van het seizoen geboren zijn.

Nest twee en drie zijn over 17 en 12 dagen uitgerekend en hebben dus nog even te gaan.

Nest vier in continu bezet, waardoor de eieren niet meer te zien zijn. Uitgaande van de eerder getelde 6 eieren verwacht ik daar nog ca. 21 dagen te moeten wachten op de kleintjes

nest vijf is ook nog druk aan het broeden op haar 6 eieren, maar heeft op 8 mei een moeilijke en zware dag gehad. Het zwanenkoppel is aangevallen door twee andere zwanen. Het is de natuur, maar voor omwonenden is het een onprettige aanblik als “hun” zwanen worden aangevallen. Het heeft een paar uur geduurd voordat de andere zwanen weggingen. Op 9 en 10 mei ben ik er nog extra langs geweest om te kijken en ze lijken in orde te zijn. Hopelijk komen de andere zwanen niet meer terug. Als alles rustig blijft gaan we daar de eerste jongen zwanen tegen eind mei begin juni zien.

Nest zes had op 10 mei maar 5 eieren in plaats van 6 een week eerder. Daar is dus nog wat onzekerheid over. Uitgaande van 5 a 6 eieren schat ik dat op ongeveer dezelfde datum als nest vijf de eieren zullen uitkomen.

Nest zeven zit er goed bij, maar het is totaal niet te zien of er eieren in het nest liggen en of ze aan het broeden zijn. Dit blijft dus nog even een verrassing.

Nest acht wordt als maar groter en hoger. Ook hier zijn de eieren niet te zien, maar uit het gedrag van het koppel leid ik af dat er toch wel wordt gebroed.

Nest negen is erg rustig en de vijf eieren van dit nest zijn uitgerekend op de eerste week van juni.

Nest tien: Op 1 mei heb ik nest tien gevonden met 2 eieren erin. Nu is ze aan het broeden op 5 eieren en daar verwacht ik in de twee week van juni de eerste jongen.

Nest elf: Naar aanleiding van het artikel over de zwanen in het groentje konden we op 8 mei een elfde nest aan het lijstje toevoegen. Ik was al langere tijd in deze omgeving op zoek. In dat stukje was ik echter nog niet geweest. Ik ben erg blij met deze melding. Moeder is momenteel aan het broeden op haar 5 eieren. Ik weet alleen niet wanneer deze zullen uitkomen. Hopelijk kunnen buurtbewoners iets meer vertellen over wanneer de eieren gelegd zijn, zodat ik ook een schatting kan maken van dit nest.

NIEUW, nest twaalf:

Op 10 mei toen ik weer alle nesten op de fiets langs ging vond ik tot mijn verbazing nog een nest. Dit brengt het totaal momenteel op twaalf nesten. Er lagen alleen nog geen eieren in wat kan betekenen dat dat of misschien nog gaat komen of dat dit jong volwassen zwanen zijn, die een proefnest hebben gemaakt. Zie het als bij ons als we voor het eerst gaan samenwonen. Mocht dat zo zijn, dan zijn ze er volgend jaar zeer waarschijnlijk weer en dan misschien wel mét eieren. Ik zal daarom ook deze twee zwanen blijven volgen.

Tevens heb ik op die dag nog twee koppeltjes gezien maar zonder nest, dus mogelijk zijn ook zij nu al vast aan het kijken voor volgend jaar of ze zijn misschien op doortocht. Een van de koppels van vorig jaar is niet meer compleet en ik kan het vrouwtje niet vinden, dus we blijven zoeken. Wie weet speelt ze verstoppertje. Van een ander koppel van vorig jaar is het mannetje nu met een ander vouwtje, maar ik heb nog geen nest gevonden. Waar het vrouwtje van vorig jaar is gebleven is nog onduidelijk.

Het vrouwtje dat sinds januari weduwe is geworden is nog steeds alleen en ook haar blijf ik bezoeken om haar in de gaten te houden.

Dit is het voor nu en hopelijk kan ik jullie snel melden dat de eerste jonge zwaantjes er zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *