Zwanendrifters

Wat is een zwanendrifter?

Zwanendrifters hebben een ontheffing voor het fokken en houden van knobbelzwanen.

Om te kunnen weten welke zwanen van hen zijn mogen ze de zwanen op hun snavel tatoeëren. Vaak zijn dit de initialen van de zwanendrifter zelf en soms staat er ook nog een nummer bij. De zwanen krijgen ook een ring om hun poot. Aan de hand van het ringnummer weten ze wanneer ze geboren zijn (het jaartal staat nl. op de ring ). Van het tatoeëren en ringen hebben de zwanen niet zo heel veel last.

Helaas mogen ze de zwanen ook leewieken, dit niet te verwarren met kortwieken. Bij het leewieken wordt er een stukje van de vleugel zelf afgeknipt. Dit groeit niet mee aan en betekent voor de zwaan dat die nooit meer zal kunnen vliegen. Bij het kortwieken worden de slagpennen weggehaald waardoor de zwaan ook niet meer kan vliegen, maar die groeien dan in tegenstelling tot leewieken wel weer aan. Leewieken is dus definitief. In Houten hebben we 10 zwanen (5 koppels) die nog intact (wild) zijn. De andere zwanen in Houten (ook zeker 10 zwanen) zijn dat niet meer. Dus als u goed naar de zwanen zou kijken kunt u in Houten veel zwanen zien die een tatoeage op hun snavel hebben, een ring om hebben of geleewiekt zijn.

Al eerder beschreef ik enkele nesten. Van de eerste twee beschreven nesten is het volgende bekend:
Nest een: bestaat uit een mannetje met een gele ring en is geleewiekt. Het vrouwtje heeft alleen een dunne witte ring om.

Nest twee: bestaat uit een mannetje met een tatoeage op zijn snavel en deze is geleewiekt. Het vrouwtje heeft alleen een dunne aluminium ring om.

Wat natuurlijk ook kan is dat een zwaan die van een zwanendrifter is geweest nu samen is met een wilde zwaan. Nog niet alle nesten zijn al in kaart gebracht. Hiervoor is het noodzakelijk zeer dicht bij het nest te komen. Het kost tijd om het vertrouwen van de zwanen te winnen om dicht bij het nest gelaten te worden. De komende periode zal ik zoveel mogelijk nesten vastleggen.

Wanneer u een voorval of gevaarlijke situatie met zwanen wilt melden of wanneer u iets wilt weten over de zwanen in Houten kunt dit middels het contactformulier aangeven. Ik zal dan proberen zo snel mogelijk te reageren.

 

Hieronder een link naar een blog waar duidelijk beschreven staat wat een zwanendrifter doet met zijn dieren. Mocht u net als wij tegen het zwanendriften zijn teken dan de petitie.

Schrik er niet van.

 

http://zwanendrifter.blogspot.com/2013/03/zwanendriften-kent-u-dat.html?spref=fb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *