Extra Informatie omtrent de zwaan op het Rond van Houten

In de gracht om het Rond zwemt sinds juni dit jaar een zwaan alleen, gezien de vele vragen hierover even wat extra informatie.
De zwaan is vrouwelijk en heeft haar partner dit jaar verloren. Zij heeft haar eieren wel uitgebroed en daar kwamen 6 jongen uit. Na een aantal weken waren er 2 over. In datzelfde gebied was een nieuw koppel gekomen en was er ook sprake van territoriumstrijd, iets dat heel natuurlijk is. Doordat haar partner was overleden kon het vrouwtje zich erg moeilijk verdedigen en voor haar jongen en zichzelf zorgen. Na het zoveelste gevecht hebben we het vrouwtje en haar jongen gevangen en naar de opvang gebracht. Helaas bleek al heel snel dat het vrouwtje zo gestrest was, dat ze haar jongen had verstoten en de andere jongen zwanen in de opvang aanviel. Toen is besloten om het vrouwtje weer terug in Houten te plaatsten en dat deden we in een ander gebied. Toch besloot zij zelf terug te keren naar het oude gebied, wat als gevolg had dat het andere koppel haar gingen verjagen en uiteindelijk toch tot gevechten leidde. Het vrouwtje heeft toen zelf de gracht bij het rond uitgekozen tot haar veilige plek (dit omdat zij niet kan wegvliegen). In die tijd kon ze zelf terug gaan om gras te eten en zo maar telkens als de andere zwanen eraan kwamen ging zij de gracht weer in. Nu is het waterpeil zo laag dat ze deze route niet meer kan nemen en mensen zien dit als ze heen en weer zwemt voor die hekken.
Nu wordt steeds gevraagd waarom we haar niet gewoon naar de andere kant van die hekken zetten? Als we dat zouden doen kan zij niet zelfstandig meer terug komen als het ander koppel er weer is, wat dan dus weer uitmondt in gevechten die de dood tot het gevolg kunnen hebben, omdat zij niet zelfstandig kan terugtrekken in de gracht bij het Rond. In de gracht bij het Rond zijn meerdere plekken waar ze kan staan om haar verenpak lekdicht te maken waardoor ze kan blijven drijven. Tevens houden meerdere mensen (o.a. gemeente, zwanenbeheer, bewoners en winkeliers ) haar in de gaten en wordt ze zeer geregeld bijgevoerd met de juiste voeding. Zwanenbeheer Houten heeft een gift mogen ontvangen na een presentatie. Van deze gift heeft ze bij de Dierenspeciaalzaak Speelberg op het Rond een grote zak goed en gezond voer aangeschaft. De dierenspeciaalzaak doneert daarnaast een grote bak, waar het voer in kan worden bewaard. Restaurant Heren van Houten heeft aangeboden dat deze bak daar neergezet mocht worden, waarnaar de eigenaar en diens personeel ervoor zorgdragen dat de zwaan hier mee gevoerd wordt. Zo krijgt de zwaan voldoende voer en de juiste voedingsstoffen binnen. De bak met voer is inmiddels al geplaatst bij de Heren van Houten.foto-van-voer-bijj-de-heren-van-houten
Tevens zijn de Gemeente en Zwanenbeheer Houten aan het bekijken/onderzoeken of ze een manier kunnen vinden om de zwaan aan de andere kant van het Rond een mogelijkheid te bieden, zodat ze er daar (t.h. van het Haltnahuis) zelf uit zou kunnen komen. Waarom specifiek daar? Aan de andere zijde van het Rond zwemt namelijk een alleenstaande mannetjes zwaan en onze hoop is dat in de toekomst het vrouwtje zelfstandig naar die kant gaat en er dan misschien een mooie relatie ontstaat tussen beide momenteel alleenstaande zwanen.
Mocht dit alles niet lukken en de gezondheid van het vrouwtje gaat achteruit, dan zijn wij genoodzaakt haar weg te vangen. Zij zal dan naar de opvang gaan, waar zij voor haar resterende leven zal moeten verblijven. Dit omdat geleewiekte zwanen niet zomaar in natuur mogen worden uitgezet.

Als u nog vragen heeft, kunt u die altijd mailen naar zwanenbeheer@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *