Droevige gebeurtenissen in Houten

Op 24 april

kreeg ik een melding via Stichting Dierenambulance de Heuvelrug van een gewonde zwaan op de Kooikersplas.
Bij aankomst bleek het om een mannetjes zwaan te gaan. Deze heeft daar een nest met zijn vrouwtje dus voor we iets deden proberen vast te stellen wat er mis mee zou kunnen zijn voor hem daar weg te vangen.
Gezien de verwondingen op afstand dachten we dat het door visdraad met evt. haak te gaan.
Tevens kon ik vast stellen dat hij niet meer dronk en at. Normaal zwemt hij me tegemoet en wil hij eten nu zwom hij bij me weg. Daarmee gaf hij aan dat het goed mis was šŸ™

Gezien hij niet naar mij toe kwam en op het water bleef kon ik nog maar een ding bedenken en dat was de brandweer bellen.
Brandweer gebeld en ja ze kwamen, samen met hun een plan gemaakt hoe we hem konden vangen. Maar ja daar was ook een boot bij nodig. Gelukkig die kon ook komen.
Het plan was met de boot via de ene kant en twee stoere brandweerlieden die te water gingen om een ander route af te sluiten en hem zo in een klein gedeelte te drijven in de hoop hem te kunnen vangen.
Bij eerste poging ging de zwaan toch net even de ander kant op maar de brandweer te boot wist hem weer terug te drijven en daarna rustig de goede kant op gekregen. Ook de twee brandweerlieden wisten zich toch nog te kunnen bewegen en zo goed mee te helpen. Op de laatste brug stonden ook twee brandweerlieden met een zeil om hem daar te weren zodat het gebied steeds kleiner werd om hem zo goed en snel mogelijk te vangen. De zwaan ging onder het eerste bruggetje door en toen konden de dierenambulance en ik op de eerste brug gaan staan om hem te vangen maar ja zwanen zijn niet altijd voor een gat te vangen en wou weer terug naar het grote water en zwom toen weer terug onder de eerste bruggetje en toen hij daar onder vandaan kwam kon ik hem gelukkig gevangen en op de kant krijgen. Na eerst te kijken wat er was toch maar snel naar de dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek.
Wat we eerste vermoede dat het visdraad en evt. haak was bleek het niet te zijn want we vonden niets dus bij de dierenarts eerst maar foto’s laten maken.
Uit de foto’s zagen geen visdraad of haak en de nek leek ook okĆ© dus mocht hij daarna naar Stichting Vogelopvang Utrecht waar ze gaan kijken of ze hem nog kunnen helpen en verzorgen en als dat kan zullen zij alles voor hem doen. Dus zit hij nu op de best denkbare plek gezien zijn situatie.
Hoe deze zwaan aan deze verwondingen is gekomen is nog onduidelijk.

Wel wil ik iedereen die wel eens bij de Kooikersplas loopt vragen op te letten op zijn vrouwtje dat daar achter is gebleven op hun nest met eieren. Ik hoop dat het mannetje hersteld en snel terug kan.
Momenteel is er nog een koppeltje zwanen in de beurt die gelukkig ook bezig zijn met een nest. Maar als deze merken dat het mannetje er niet meer is kunnen zij wel eens een gevecht met het vrouwtje aan gaan om hun gebied groter te maken.
Het vrouwtje wat achter is gebleven maakt dan geen schijn van kans. Dus mochten jullie iets zien dat daar op lijkt neem dan a.u.b. gelijk contact op met de dierenambulance. Zij weten mij dan weer te bereiken.

Tevens wil ik via deze weg gelijk even wat mensen bedanken!
Stichting Dierenambulance de Heuvelrug, alle brandweer mensen die vandaag geholpen met dit koude weer en nog te water gingen ook, Dierenartsenpraktijk Krommerijstreek en Stichting Vogelopvang Utrecht die nu alles proberen hem te verzorgen naar weer een gezonde zwaan.
Het enige wat ik aan een foto heb is er Ć©Ć©n met de wond dus als je het niet prettig vind niet kijken.
Van de reddingsactie heb ik zelf geen foto’s wat best jammer is gezien de hoeveelheid mensen die geholpen.

25 april 2016

Helaas moet ik mededelen dat ondanks alle goede zorgen en wil van Stichting Vogelopvang Utrecht ze de zwaan helaas toch hebben moeten laten inslapen. De verwondingen waren te erg en konden niet meer herstellen.
Tevens een oproep aan alle bewoners die daar geregeld komen. Zouden jullie samen met mij een oogje in het zeil willen houden nu de partner nog alleen op het nest zit. Bij voeren hoeft inprincipe niet ze moet genoeg vet hebben om het vol te houden tot dat de eieren uitkomen.
Iedereen die mee kijkt alvast bedankt.
En toch nogmaals dank aan iedereen die geholpen heeft met de vangactie en de zorgen en opvang daarna. hebben om Ć©Ć©n zwaan te helpen. Die mogen ook wel eens in de spotlight staan.
zodra ik meer nieuws heb over de zwaan laat ik het jullie weten.

7 mei 2016

Heb ik eerst 2 en later 4 jongen geteld dus de alleenstaande moeder heeft de eieren zo goed als ze kon uitgebroed in haar eentje.

8 mei 2016

weer even wezen kijken en ja alleenstaande moeder was in het water en wat bleek ?… Ze heeft 6 jongen wat mooi. Helaas is in de dagen daarna een aantal van de jongen een prooi geworden voor de snoeken en ze heeft er nu nog maar 2

10 mei 2016

Update en informatie over de ā€Ŗalleenstaande zwaanā€¬ die we hebben gevangen met behulp van de dierenambulance en brandweer op 24 april bij de kooikersplas.

De zwaan bleek een bijt wond te hebben en was helaas niet meer te helpen en ze hebben hem moeten laten inslapen.
De rede voor het wat laat melden is dat ik eerst zeker van alles wou zijn.
Inmiddels een gesprek gehad met de eigenaar van de hond en na een goed gesprek ben ik er achter dat de man van achteren werd aangevallen door de zwaan waarop zijn hond ( deze was aangelijnd ) hem beschermde en helaas de zwaan pakte. De eigenaar heeft de zwaan en zijn hond uit elkaar weten te krijgen. De eigenaar heeft , na zijn hond thuis gebracht te hebben is nog even wezen kijken bij de zwaan mag zag geen verwondingen. En daarna altijd met een grote boog om hem heen gelopen en ook andere mensen gewaarschuwd dat de zwaan agressief was naar mensen en honden. Dit alles gebeurde niet eens dicht bij het nest. Tevens kwam uit het gesprek naar voren dat de zwaan niet naar alle honden en mensen zo reageerde. Iets wat ik al eerder heb gezien en gemerkt.

Conclusie : hier kon niemand iets aan doen.

De informatie die ik u allen wil meegeven is dat zwanen agressiever kunnen worden naar mate de tijd dichterbij komt dat de eieren uitkomen. En dat zwanen ook een voorkeur hebben wie ze wel en niet mogen. Of je ze nu iets hebt aangedaan of niet.
Dus mocht u in de buurt van zwanen lopen en of varen die een nest of jongen hebben hou a.u.b. afstand ook zwanen beschermen net als wij mensen onze kinderen en huis. Alleen zwanen hebben geen huis maar een heel gebied wat voor hun hun huis is.
Tevens is het zo ook al loopt u in een losloop gebied dient u uw hond altijd onder controle te houden ook als de honden het water in gaan.
Dus komt een zwaan blazend en met zijn vleugels bol opgezet op u af neem afstand dat is zijn/haar manier om u duidelijk te maken dat u te dichtbij komt.

5 juni 2016

alleenstaande moeder zwaan zit nog steeds met 2 jongen op de Kooikersplas. Helaas het ik op 2 juni nog gezien dat een van de jongen onder water werd getrokken gelukkig kon de kleine gewoon weer boven komen maar het zegt ook iets over de grote van de vissen die daar leven.

Gelukkig heeft de moeder door dat ze niet meer van de Kooikerplas af moet gaan want dan komt ze een ander koppel zwanen tegen en die willen haar gebied hebben. Dit kan dan tot heftige gevechten lijden.
Aangezien de alleenstaande moeder zwaan geleewiekt is kan zij in geval van een gevecht niet vluchten en zal er een gevecht tot de dood kunnen plaats vinden. En dan zijn haar jongen ook in gevaar. We hopen dus nu dat zij op de Kooikerplas blijft en het andere koppel niet weet hoe zij daar kunnen komen.

Mocht het toch wel gaan gebeuren dan kan ik alleen maar hopen dat we de alleenstaande moeder kunnen vangen en haar jongen ook voor het te laat is.

Helaas gezien de wet en natuurlijk ook de natuur kunnen we nu niets doen en alleen maar hopen dat het goed gaat.

Hieronder een video van de alleenstaande moeder die voeding voor haar jongen naar boven haalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *