Wist u dat.

 • Knobbelzwanen in het wild ongeveer 20 jaar oud kunnen worden
 • En in gevangenschap ongeveer 50 jaar kunnen worden.
 • Lengte 140 tot 160 cm
 • Spanwijdte 200 tot 240 cm
 • Verenpak ongeveer uit 25000 veren bestaat.
 • Gewicht man 12 tot 20 kilo
 • Gewicht vrouw 8 tot 12 kilo
 • Geslachtrijp na 2 a 3 jaar
 • Broedtijd maart tot juni en in dat jaar is er maar een broedsel. Het eieren leggen gebeurt om de dag tot het nest compleet is vanaf dan gaat ze broeden en daar staat ongeveer 36 dagen voor, vanaf het bouwen van het nest tot vertrek is ongeveer 3 tot 4 maanden.
 • In het voorjaar is de knobbel van het mannetje groter dan die van het vrouwtje.
 • De zwanen gaan ook eens per jaar in de rui wat inhoud dat ze hun slagpinnen verliezen en dan kunnen ze niet meer vliegen en om die reden verliezen ze om de beurt hun slagpennen eerst het vrouwetje en daarna het mannetje en zo kunnen ze ten alle tijden hun jongen verdedigen.
 • Op het moment dat het vrouwtje zit te broeden zal het mannetje zijn territorium verdedigen en dan kunnen ze erg agressief zijn naar andere watervogels/dieren en mensen dus ook gevaarlijk, dus als u wilt genieten van deze mooie dieren houdt uw veiligheid en die van de dieren in acht.
 • Op het moment dat de eieren zijn uitgekomen zullen de ouders en jongens snel weer te water gaan.
 • Na een aantal maanden zullen de jongen wegtrekken of  ze worden soms op een harde manier door de ouders weggestuurd wat echt niet altijd leuk is om te zien maar op die manier kunnen de ouders zich gaan voorbereiden op het volgende nest.
 • Sommige jonge zwanen vertrekken ergens in oktober al. Anderen zijn later soms tot in januari wat ik hier in Houten afgelopen jaar heb gezien.
 • Zo ziet het er uit voor een jaar. Het jaar erop zullen jullie vaak zien dat ze op hetzelfde nest terugkeren of niet ver van het oude nest af een nieuw nest maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *